Kanser Tedavisinde Brokoli Filizi(Prof.Dr.Yavuz Yörükoğlunun yazısı)

Kanser tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de giderek artan bir sorun haline gelmektedir. Ülkemizdeki 700,000 in üzerinde kanser hastasına her yıl ortalama 150,000 hasta daha katılmaktadır. Kanser tedavisinin başarı oranları malesef çok düşük olmasına karşın kanserden korunma doğru bir strateji ile başarılabilir. Tüm kanserlerin % 30 u sigara, bir % 30 u da beslenme ile ilintilidir. Başta sigara olmak üzere kanserojen maddelerden kaçınmak ve taze meyve ve sebzelerden zengin bir beslenme ile kanserlerden % 60 oranında bir korunma sağlanabilir. Klasik kanser tedavisinin başarı oranının % 20 nin altında olduğu göz önünde tutulursa bu stratejinin önemi daha iyi anlaşılır.

İçinde barındırdığı "fitokimyasal" maddeler sayesinde bir çok meyve ve sebze kanserden korunma bakımından önemlidir. Bu sebzelerin tartışmasız en etkilisi son yılların parlayan yıldızı Brokolidir.

Mütevazi brokoli sebzesi 1992 yılında Johns Hopkins Üniversitesinden Paul Talalay ve arkadaşlarının bu sebzede güçlü antioksidan ve anti-kanserojen özelliklere sahip "Sulforaphane" ( Sulforafan ) maddesini bulmaları ile bir "süper gıda" statüsüne ulaşmıştır.

1997 yılında yine bu üniversitede yapılan çalışmalar brokolinin tohumdan yeni çıkan 3-4 günlük filizlerinin sulforafan bakımından erişkin sebzeye göre ortalama 50 kat daha yoğun olduğunu ortaya koymuştur. Yani bir tutam ( 50 gram )brokoli filizi yemek yaklaşık 2,5 kilo Brokoli sebzesi yemeye eşdeğerdir.

Sulforafan'ın Etkileri

1. Uzun etkili antioksidandır.

2. Bağışıklık sistemimizin kansere neden olan maddeler ve etkenlerle mücadele eden "Faz 2
Detoksifikasyon Enzimlerini" harekete geçirir. Hücrelerimizin kanserleşmesini önler.

3. Oluşmuş kanser hücrelerine doğrudan etki ile ölmelerine neden olur ( Apoptsis ).

4. Kanser hücrelerinin bölünmesini ve çoğalmasını engeller. ( Cell cycle arrest )

5. Kanser hücrelerinin yayılmasını önler.

6. Kanser oluşumuna neden olan HDAC enzimini bloke eder.

7. Meme kanserine neden olan "kanser kök hücrelerini" ( CSC ) baskılar.

8. Nrf2 genini uyararak damar duvarlarında hasar oluşumunu engeller. Kalp-Damar hastalıklarından korur.

9. Kanser kemoterapisinde kullanılan ilaçların etkinliğini artırır ve bu ilaçlara karşı direnç gelişimini önler.




Johns Hopkins Üniversitesinde yapılan bu önemli buluşun ardından dünyanın en saygın üniversitelerinde ve kanser merkezlerinde yapılan 600ün üzerinde bilimsel çalışma bu bulguları teyit etmiş, Sulforafan'ın kanserlerin önlenmesinde ve tedavisinde çok etkili bir molekül olduğu sonucuna varmıştır. Henüz "insan deneyleri" çalışmaları tamamlanmadığı için ilaç haline getirilmeyen Sulforafan şimdilik doğal formunda kullanıma sunulmuştur; Brokoli filizi ABD de Johns Hopkins Üniversitesine patentli olarak "Broccosprouts" adı altında pazarlanmaktadır.

Brokoli filizi ve sulforafan bağışıklık sistemimizin kanserlerle mücadele eden mekanizmaları üzerinden etki yaptığı için tüm kanser türleri üzerine etkilidir ancak en etkili olduğu türler Meme, Prostat, Mesane, Kolon, Pankreas ve Akciğerkanserleridir. Sulforafanın bilinen hiç bir yan etkisi yoktur. Kemoterapinin aksine normal hücreler üzerine zararlı etkisi yoktur.

Broccosprouts'ın ülkemizde de ( Johns Hopkins Üniversitesi lisansı ile ) üretimi için çalışmalara başlanmıştır.

Brokoli filizi ( sulforafan )

1. Kanser tedavisi gören hastalara tedavi desteği olarak

2. Kanser riski taşıyan kişilere ( ailesinde kanser vakaları olanlar, sigara içenler ve diğer kanser risk faktörleri taşıyan kişiler ) koruyucu olarak

3. Sağlığına özen gösteren kişilere önerilmektedir.

Önemli Not : Brokoli filizi her ne kadar önemli bir anti-kanserojen madde ise de, tek başına bir "mucize tedavi" değildir. Kanserden korunmak için başta sigara olmak üzere kanserojen maddelerden kaçınmak, bol miktarda çeşitli taze meyve ve sebzelerden zengin bir beslenme rejimi benimsemek ve aktif bir yaşantı sürmek çok önemlidir.

Bu konuda internet araştırması yapmak isteyen okurlarım için;
Anahtar Kelimeler : Broccoli Sprouts, Sulforaphane, Broccosprouts.
Hekim Arkadaşlar aynı konuyu Amerikan Ulusal Tıp Kütüphanesi sitesi "Pub Med" den aynı anahtar kelimeler ile tarayabilirler.


Sağlıklı Günler Dileğiyle,