Müzik Dinlerken Beynimize Ne Oluyor?

Bilim adamları müzik dinlerken beynimiz de ne gibi değişimler oluyor bulmaya çalışıyorlar. Bu ay beynin müziğe verdiği cevapla ilgili üç çalışma yayınlandı.

Müzik dinlemek insanı iyi hissettiriyor, peki bu aynı zamanda fizyolojik olarak da bize iyi geliyor mu yani vucut fonksiyonlarımızın üzerine de iyi etkide bulunuyor mu? Montreal McGill Üniversitesi'nden Levitin ve arkadaşları, 400 çalışmanın meta analizini yaparak bu soruya evet dediler. Çalışmaları 'Trends in Cognitive Sciences' adlı dergide yayınlandı.

Çalışmalardan birinde cerrahi işlem öncesi bir kısım hastaya müzik dinletildi, bir kısmına da anksiyete ilacı verildi. Ardından hastaların anksiyeteleri ve kanlarındaki stres hormon düzeyleri ölçüldü ve müzik dinleyenlerin ilaç alanlara göre daha sakin oldukları ve stres hormon düzeylerinin daha düşük olduğu görüldü. Bu çalışmanın sonucunda Levitin, müzik dinlemenin ilaç kullanmaktan çok daha ucuz olduğuna ve yan etkilerinin de olmadığına dikkat çekti.

Çalışmalardan anlaşılan müziğin bize iyi geldiği ama hangi müzik daha faydalı onu nasıl anlayacağız? Science dergisinde yayınlanan bir çalışmaya göre kişinin hangi müzikten hoşlandığını ve hangi müziğin o kişiye iyi geldiğini beyin dalgalarını ölçerek anlamak mümkün.

Bir diğer çalışmada da beyindeki iki özel bölgenin müzik dinlemekle ilgili olduğu ve daha önce sık dinlenilen yani alışık olduğumuz müziklerin bize daha iyi geldiği ortaya koyuldu.

Ben bu sabah facebook da dememiş miydim, Fazıl Say dinleyin ,ruhunuza iyi gelecek diye?

Dr.Sevil Öz