En Önemli 7 Yaşlılık Belirtisini erken farkedin sağlıklı yaşayın!

Hepimiz yaşlılığın belirtilerini biliyoruz, göz çevresindeki kırışıklıklar, yüzde buruşmalar, yaşlılık lekeleri… Ama bu belirtiler yalnızca yüzeyde görünenler. Sağlıklı yaşamımız, dışta ki görüntülerden ziyade vücudumuzun içten nasıl yaşlandığına bağlı.

Bu yazıda, vücudunuzun hızlı yaşlandığına dair ipuçlar içeren 7 tehlikeli yaşlılık belirtisine değineceğiz. Bu işaretleri hızlı farkederseniz sadece bazı rahatsızlıkları önlemekle kalmayıp, hayatınızı bile kurtarabilirsiniz!

Uyarı Belirtisi 1: Ağız kuruluğu

Sabahları ağız kuruluğu uyku apnesinin bir göstergesi olabilir. Uyku apnesi, hava yolunun tıkanıklığı sonucu uyku esnasında 10 saniye ve üstünde nefessiz kalmaya neden olan, ve potansiyel olarak çok ciddi bir uyku hastalığıdır. Eğer sizde bu hastalığın olup olmadığını bulmak istiyorsanız, aşağıdaki soruları yanıtlayarak "horlama puanınızı" hesaplayın. Her "evet" cevabı için kendinize 1 puan verin.

Horlar mısınız?

Halsiz veya bir baş ağrısıyla mı uyanırsınız?

Gün içinde sürekli yorgun ve bitkin misinizdir?

Hiç okurken, televizyon izlerken, ya da araba kullanırken uyuya kalır mısınız?

Hafıza veya konsantrasyon problemleriniz var mıdır?

Eğer bu sorulardan iki veya daha fazlasına evet cevabı verdiyseniz, uyku apnesi riski taşıyorsunuz ve bir doktora görünmelisiniz. Aynı zamanda, yan dönerek uyuduğunuza emin olun! Sırt üstü uyumak dilinizin ve alt damağınızın boğazının arkasında durup nefes yolunuzu tıkamasına yol açabilir. Bacaklarınızın arasına bir yastık koymak, gece boyunca yan dönerek uyumanızı, ve daha güvenli bir gece uykusu çekmenizi sağlar.

Uyarı Belirtisi 2: Kırmızı Gözler

Kızgın gözler, eklemlerin iltihaplanıp dejenere olmalarına yol açan artritin belirtisi olabilir. Bu hücresel süreç gözlerinizin kızarmasına neden olur.

Uyarı Belirtisi 3: Gri Deri

Eğer cildiniz eskisi gibi "ışıldamıyorsa", bu durum tehlikeli karaciğer problemlerinin bir belirtisi olabilir. Normalde, karaciğeriniz atıkları ve fazla sıvıyı kanınızdan arındırır, ve bu atıklar idrar yoluyla atılır. Kronik karaciğer yetmezliği ileri bir dereceye ulaştığında, tehlikeli bir orandaki sıvı, elektrolit ve atıklar vücudunuzda birikebilir. Karaciğer problemleri gri deri belirtisiyle sonuçlanan kansızlığa yol açabilir. Eğer cildinizin normale kıyasla daha soluk göründüğünü düşünüyorsanız, doktorunuza başvurmayı unutmayın.

Uyarı Belirtisi 4: Koku Kaybı

Koklama duyu kaybı, bir sinir sistemi hastalığı olan Parkinsonun erken belirtisi olabilir. Sizi kuvvetsizleştirecek olan bu hastalığı, koku testi yoluyla erken teşhis edin. Alkollü bir mendili göbek deliği hizanızdan başlayarak burnunuza kadar yükseltin. Eğer mendili 20-30 cm uzaktan koklayabilyorsanız, koku duyunuzda bir sorun yok. Eğer kokuyu 10 cm itibariyle almaya başlıyorsanız, bu durum koku kaybını belirtir.

Uyarı Belirtisi 5: Kılsız Ayak veya Ayak Parmakları

Kültür gereği kadınlar her ne kadar vücutlarındaki her tüyden kurtulmaya çalışsalar da, kılsız ayak veya ayak parmakları aslında felç ve kalp kriziyle sonuçlanan damar hastalıklarının bir belirtisi olabilir!

Doğal olarak, bacaklarınızda kıl vardır. Deri altındaki kıl kökleri, damarlarınızdaki kan tarafından beslenir. Kilo aldığınızda, zamanla, kolesterol dereceniz artar ve arterlerde plaklanmalar başlar. Bu plaklanmalar kan akışını kesebilir. Bunun sonucunda, deri altındaki tüm küçük kan damarları tıkanır ve kıl kökleri ölür. Eğer ayaklarınızın etrafında parlayan, kılsız deri farkederseniz bu kalp kriziyle sonuçlanabilecek damar tıkanıklığının habercisi olabilir.

Çoğu zaman doğru beslenme ve egzersiz ile bu plaklaşmayı yani damar tıkanıklığının ilerlemesini durdurabilir, hatta durumu tersine bile çevirebilirsiniz. Doktorunuza başvurmayı unutmayın.

Uyarı Belirtisi 6: Çarpık Ayak Parmakları

Hazır ayaklarınızdaki kılları kontrol etmek için eğilmişken, ayak parmaklarınızı kontrol etmek için de bir dakikanızı ayırın; yukarı doğru çarpılmış parmak uçları akciğer hastalığının belirtisi olabilir. Bu şekildeki parmaklar, vücuttaki oksijen dolanımının düzgün bir şekilde gerçekleşmediğini gösterir; kalpte ya da akciğerde bir hastalığın belirtisi olabilir. Eğer böyle bir durum gözlemliyorsanız, lütfen doktorunuzdan bir randevu alın.

Uyarı Belirtisi 7: İşitme Kaybı

Çoğumuz işitme kaybının hayatın kaçınılmaz bir parçası olduğunu düşünürüz; fakat aslında bu durum, çok hızlı yaşlandığınızın bir göstergesidir. İşitme kaybı, ilerleyen bunama veya Alzheimer hastalığının bir belirtisi olabilir. Büyük ihtimalle bildiğiniz gibi, beyinde farklı vücut fonksyonlarını kontrol eden farklı "merkezler" bulunmaktadır. Bir bölüm görmeyi kontrol ederken, diğer bir bölüm kokuyu, diğer bir bölüm hafızayı, öteki bir bölüm duymayı vs. kontrol eder.

Alzheimer's hastalığının en önemli nedeni, beyindeki sınır hücrelerinin arasında gerçekleşen plaklanmadır. Bu plaklar beyindeki nöronların düzgün çalışmasını durdurur ve istediği tüm sinyalleri gönderememesine yol açar. Sonuç olarak, beyninizdeki değişik merkezler kapanmaya başlar. Bu yüzden, işitme merkezinin çalışmasındaki sorunlar direkt olarak Alzheimer hastalığına sebep olan plaklanmanın bir sonucu olabilir.

Şu anda Alzheimera bir çare bulunamadığı için, kulağınızı korumaya günlük 300 mg magnezyum alarak başlayabilirsiniz. Yakın bir zamanda yapılan bir çalışmaya göre, ağızdan alınan magnezyumun geçici ve kalıcı işitme kaybını önlediği kanıtlanmış. Aynı zamanda, yapılan çalışmalar, okuyarak ve bulmaca çözerek beyinin aktif tutulmasının Alzheimer hastalığına engel olduğu kanıtlanmıştır. İlginç bir kitabı çözümleyin ve bol bol Sudoku çözün. Beyin sağlığınız buna bağlı!

'www.doctoroz.com' sitesinden Ecem Şenyuva tarafından tercüme edilmiştir.